USB-C, USB-Micro och Lightning

Man kan tycka att det är en massa teknik runt att sälja kablar men lugn - så farligt är det inte. De flesta människor har koll på vilken typ av kabel dom behöver till sina mobiler, surfplattor, spelkonsoler mm. Nedan har vi försökt, på ett enkelt sätt, beskriva de tre anslutningar som vi säljer via Club Volutz - USB-Micro, USB-C och Lightning.

 

USB-Micro

Micro-USB är standard för en lång rad produkter inom elektronik, även om detta främst inte gäller mobiltelefoner. Många Android-telefoner och surfplattor har dock fortfarande Micro-USB som anslutning. Till skillnad från USB-C kan Micro-USB kontakten ej vändas, utan endast anslutas i en och samma riktning. Fungerar till Android modellerna (Samsung, Sony, Nokia mfl) men också många blåtands hörlurar och inte minst PS4.

 

USB-C

USB-C är kompatibel med en mängd olika surfplattor och telefoner i Android-universumet. Kontakten är avlång och symmetrisk, vilket också gör den vändbar. Oavsett vilket håll du vänder den, så är den klar för att tillkopplas. USB-C kontakten ger också en mycket högre hastighet för både dataöverföringar och generell laddning jämfört med Micro-USB. Fungerar till de flesta Android modeller (Samsung, Sony, Nokia mfl).

 

Lightning

Apple har använt sig av Lightning-kontakten sedan 2012 då iPhone 5 blev första telefon med anslutningen. Alla senare modeller har följaktligen också denna kontakt. Lightning är likt USB C också är vändbar, vilket gör att den passar i din iPhone oavsett vilken håll du ansluter den i. Passar alla Iphone modeller från Iphone 5 fram till Iphone 11.